Strona głównaPortal głównyPomocSzukajZaloguj sięRejestracja

Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Wrzesień 05, 2010, 08:21:59

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj

News
Mazury zbliżają się coraz większymi krokami, lody puszczają, 22 kwietnia Wataha rusza na podbój GRU.

Stats
2451 wiadomości w 123 wątkach, wysłane przez 31 użytkowników
Najnowszy użytkownik: Rawdan
+  Samodzielna Grupa Rozpoznawcza "Wataha"
|-+  Wyprawy
| |-+  Plany
| | |-+  Liverpool
« poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Wątek: Liverpool  (Przeczytany 1187 razy)
Wolv
Administrator
Przewodnik stada

Wilk Bardzo Zły

« : Maj 22, 2009, 12:07:12 »

Podczas V Wyprawy el_g mówił o koncepcji wypadu w okolice Liverpoolu. Dziadek, naświetl może trochę ludkom, gdzie moglibyśmy się wybrać i co tam zobaczyć?

Warmia i Mazury Miasta-Widma Roztocze i Lwów Międzyrzecki Rejon Umocniony Czarnobyl Białystok Lubawka

Przychodzimy na świat samotni i tak samo odchodzimy. Czas, który jest nam dany, czas na przyjaźń, miłość, naukę - to jest w życiu najwyższą wartością.
el_g
Członek stada

« Odpowiedz #1 : Maj 22, 2009, 02:49:41 »

Juz naswietlam.

Glownym celem wyprawy bylyby stosy Windscale, gdzie w 1957 doszlo do samozaplonu rdzenia reaktora. Jedyne co trzeba sie wywiedziec jak aktualnie wyglada kwestia "zwiedznia" - glownie czy jest to teren zamkniety czy nie. Cel znajduje sie ok. 200 km na polnoc od Liverpoolu, ktory robilby za baze wypadowa, a przy okazji sie go zwiedzi.

Czasowo wyprawa pochlonelaby 4 dni (lub wiecej jesli beda takie checi).

DZIEN 1:
- Dobijamy sie do Liverpoolu. Najlepiej samolotem. Jesli ekipa i termin beda ustalone duzo wczesniej mozna w miare tanio zakupic bilety. Na dzien dzisiejszy* lata wizzair, ryanair i easyjet z Katowic, Krakowa, Wroclawia, Warszawy, 3City, Poznania. I tu sie trzeba bedzie pozadnie dogadac. Czy kazdy leci z lotniska, na ktore ma najblizej (zakladajac, ze z kazdego lataja codziennie, choc faktem jest, ze bedziemy zlatywac sie caly dzien), czy wybieramy jedno lotnisko (pewnie Warszawa), gdzie ekipa sie zbiera i lecimy razem.
- Po dotarciu na lotnisko wbijamy sie na mete. Jak bede wiedzial ile osob wyruszy na wyprawe jest szansa nocowania u moich znajomych. W przeciwnym wypadku poszuka sie jakichs w miare tanich hoteli/moteli/itp. Kiedy skonczymy z lokowaniem sie wyruszamy na miasto (zakladajac, ze dolecimy wczesniej niz pozniej). W miedzyczasie posilek, zakupy i takie tam.

DZIEN 2:
- Pozdroz do reaktora. Najlepiej autem (vanem jesli bedzie wiecej osob; jazda zajmie ok 3 godz. wg google). Auto mozna pozyczyc od znajomych, a jesli nie beda mogli to sie wynajmnie.
- Opcjonalnie zwiedznie okolicy (Umbria jest piekna o tej porze roku**).
- Ewentualne zwiedzanie L'poolu noca.

DZIEN 3:
- Wlasciwe zwiedzanie L'poolu. Z najwazniejszych atrakcji nalezy wymienic dwie katedry (anglikanska i katolicka), Albert Dock, Mathew St., chinska brame, plaze na Waterloo/Crosby.
- Dla fanow Beatlesow mozna w punkty wyprawy wpisac muzeum im poswiecone (niestety jedna z platnych atrakcji, stety jedna z niewielu), Strawberry Fields, cmentarz z Eleanor Rigby, eks mieszkania chlopakow z Liver.
- Dla fanow muzeow dobra wiadomosc - na miescie jest ich pelno, wiekszosc za free. Wiec jakies jedno czy dwa mozna wpisac w pkty wyprawy i zaliczyc.
- Dla fanow footballu wielka atrakcja, czyli zwiedznie (opcjonalnie) stadionu Liverpool FC lub Everton FC (na dwa na pewno nie bedzie tyle czasu). Niestety przyjemnosc jest platna. Ale pod same stadiony mozna sie przejsc, zeby chociaz zobaczyc (i zaliczyc sklepik z pamiatkami Język).
- Jak sobie przypomne o jakiejs fajnej/waznej miejscowce to dopisze. Jesli ktos chcialby cos zobaczyc to pisac swoje propozycje.

DZIEN 4:
- Dochodzimy do siebie, udajemy sie na lotnisko i odlatujemy. Z powrotem bedzie mniej problemow, bo w sumie kazdy moze leciec osobno, jak mu pasuje.

OPCJONALNIE (gdybysmy mieli wiecej czasu niz 4 dni):
- Dodatkowy dzien w Liverpoolu.
- Dodatkowy dzien w Umbrii (to by sie wiazalo z namiotami lub wynajeciem noclegu na miejscu, bo nie ma sensu jezdzic non stop tam i z powrotem).
- Dodatkowy dzien w Manchesterze.
EDIT:
- Dodatkowy dzien w Walii (sie mi przypomnialo, znajomi sobie tam robia wypady sobotnie/niedzielnie do klimatycznych miejscowek, typu stare zamki itp. Postaram sie cos ciekawego wysondowac, Walia tez jest piekna o tej porze roku**).

Jesli chodzi o koszty to przy odrobinie szczescia beda naprawde male. Wzrosna jesli nie trafimy na zadna promocje linii lotniczych, trzeba bedzie wynajac nocleg, trzeba bedzie wynajac pojazd.

Ale jak pisalem wczesniej - najwazniejsze to zorientowanie sie co z reaktorem, bo moze okazac sie, ze teren jest zamkniety, strzezony i cala wyprawa bierze w leb...

* Wszystko jest na dzien dzisiejszy. Do czasu ustalenia terminu wiele rzeczy moze sie zmienic.
** Znaczy wieje i pada. Niezaleznie od pory roku. Język
« Ostatnia zmiana: Maj 28, 2009, 04:00:24 wysłane przez el_g » Zapisane

Warmia i Mazury Miasta-Widma Roztocze i Lwów Międzyrzecki Rejon Umocniony Czarnobyl

"Słowa, słowa, słowa.'
"Hamlet" William Shakespeare

"Sex, sex, sex!'
el_g
Abadon
Sprzątaczka
Administrator
Przewodnik stada

« Odpowiedz #2 : Czerwiec 30, 2009, 10:25:42 »

Nie wiem czy zauważyliście mojego posta w temacie "kiedy start".
W każdym razie pomyślałem sobie, że skoro el_g jest w Lvrpl teraz, to w sumie łatwiej by było zorganizować wypad właśnie tam...

Co wy na to, żeby to był nasz kolejny wypad (niebawem)?

Warmia i Mazury Miasta-Widma Roztocze i Lwów Czarnobyl Białystok

Wszystko trzeba robić tak prosto, jak to tylko jest możliwe, ale nie prościej.
entrop
Administrator
Członek stada

Zjadacz światów

« Odpowiedz #3 : Czerwiec 30, 2009, 11:52:49 »

niebawem, hm.
jeśli nie jedziemy na pomorze, to tak czy inaczej pojadę na jakieś wakacje, więc "niebawem" nie będę miał pieniędzy. najszybciej na jesień to widzę

Białystok

Not all who wander are lost
~J.R.R. Tolkien
Wolv
Administrator
Przewodnik stada

Wilk Bardzo Zły

« Odpowiedz #4 : Lipiec 01, 2009, 09:22:44 »

Z Liverpoolu w tym roku odpadam. Nawet jeśli nocleg i auto załatwią znajomi dotarcie i powrót, wejściówki, wyżywienie pożrą dużą kasę. Ja w tej chwili jeszcze przez 10 dni czekam na decyzję Najprzewielebniejszej Komisji.

Jeśli nie dostanę kasy na biznes - jestem w kupie. Stan mojego konta liczy się w setkach, więc priorytetem stanie się szukanie pracy, co poprzednio zajęło pół roku, więc nie liczę na szybkie rozstrzygnięcie.

Jeśli kasę dostanę - przynajmniej kwartał <a raczej więcej> będę musiał poświęcić na rozruch firmy i moje finanse będą skoncentrowane wokół tego. Więc na wyjazd może będę mógł sobie pozwolić w listopadzie, co jest trochę bez sensu.

Tak czy inaczej, Liverpool w tym roku mogę sobie wybić ze łba.

Warmia i Mazury Miasta-Widma Roztocze i Lwów Międzyrzecki Rejon Umocniony Czarnobyl Białystok Lubawka

Przychodzimy na świat samotni i tak samo odchodzimy. Czas, który jest nam dany, czas na przyjaźń, miłość, naukę - to jest w życiu najwyższą wartością.
Abadon
Sprzątaczka
Administrator
Przewodnik stada

« Odpowiedz #5 : Lipiec 01, 2009, 12:16:37 »

Dojazd do Liverpoolu to wcale nie taka droga sprawa... trzeba upolować tylko jakieś tanie linie i odpowiednią promocję (wcześniej!)
Kwestia jeszcze dojazdu do lotniska oczywiście...

el_g - ile zazwyczaj się płaci za samolot?

Wolv
Administrator
Przewodnik stada

Wilk Bardzo Zły

« Odpowiedz #6 : Lipiec 01, 2009, 02:15:16 »

Przykładowe połączenie w dwie strony RyanAirem, które znalazłem, to łącznie 179 zł - wylot z Wrocka 12.09 o 20:35, powrót 16.09 o 9:00.

Generalnie - tanio. W mojej obecnej sytuacji to mniej więcej połowa sumy, jaką całkowicie mogę przeznaczyć na taki wypad. Nie widzę szans żebym w następnych 200-300 zł zmieścił: wyżywienie, wejściówki, paliwo, a opcjonalnie również noclegi i wynajem auta.

Abadon
Sprzątaczka
Administrator
Przewodnik stada

« Odpowiedz #7 : Lipiec 01, 2009, 04:12:06 »

No tak, ale 180 zł to niewiele więcej niż koszt dojazdu PKP na drugi koniec Polski i z powrotem. Więc RELATYWNIE tanio (wiem, że dla Ciebie trzeba doliczyć np. dojazd do WRC, co automatycznie koszt zwiększa...)
Z drugiej strony, wyprawa do opuszczonych miast to lekko licząc 100 pln na transport plus noclegi plus wyżywienie itd.
Jeździmy tanio, ale nie za darmo. To chyba każdy z nas musi pod uwagę brać.
Zatem czy jesteś w stanie pojechać gdzie indziej? I gdzie? (oddałeś głos w ankiecie? Ja jeszcze się zastanawiam)

Wolv
Administrator
Przewodnik stada

Wilk Bardzo Zły

« Odpowiedz #8 : Lipiec 01, 2009, 04:24:44 »

Jestem przekonany, że przy wypadzie na Pomorze, czy do opuszczonych miast jestem w stanie zmieścić się w tych 500 zł, na które mogę sobie pozwolić. W przypadku Liverpoolu - nie wierzę w to. Szczególnie, że jeśli już jedzie się za granicę, to chciałoby się i spróbować lokalnych dań/napitków, i przywieźć jakąś pamiątkę, i kartkę wysłać.

Abadon
Sprzątaczka
Administrator
Przewodnik stada

« Odpowiedz #9 : Lipiec 01, 2009, 04:54:12 »

Owszem, z 800 zł trzeba liczyć najmniej.

el_g
Członek stada

« Odpowiedz #10 : Lipiec 03, 2009, 01:25:26 »

Cytat: Abadon
el_g - ile zazwyczaj się płaci za samolot?
Cytat: Abadon
Dojazd do Liverpoolu to wcale nie taka droga sprawa... trzeba upolować tylko jakieś tanie linie i odpowiednią promocję (wcześniej!)
Kwestia jeszcze dojazdu do lotniska oczywiście...
Język

Najtansze bilety sa w promocji za 1pln + oplaty. Cena koncowa to ok.100pln w jedna strone. Zazwyczaj placi sie wiecej. Poza tym, jak zauwazyles, pozostaje jeszcze kwestia dojazdu z/na lotnisko. Wolv/Killer musza dotrzec z Bialegostoku, Tathagata z Kalisza, Mavruck z W-wy, Ty z Ruda i entrop z Wrocka, widget z kads tam, a nie wiadomo czy nie bedzie jeszcze innych chetnych. Dlatego wstepnie zaproponowalem odlot z Okrecia, bo w sumie kazdy bedzie mial w miare dobry i tani dojazd... Choc moze sie okazac, ze taniej wyjdzie leciec z Wrocka czy Katowic placac troche wiecej za pociag. Ale to wydluza czas podrozy. Jesli chodzi o dojazd z lotniska w Liver na nasza mete to sa to groszowe sprawy (na dzien dzisiejszy mamy 20-30min z buta Chichot).

Kwestia przewoznika. Po ostanich cyrkach na lotnisku odradzam ryanaira. Zazwyczaj wybieralem te linie lotnicze, bo bylo najtaniej (nie oszukujmy sie - jedyne roznice to kolory mundurkow stewardes i samolotow). Tak tez bylo ostatnim razem. Bilet kupilem bez problemu pare dni przed odlotem, jak zawsze spisalem sobie tylko nr potwierdzenia rezerwacji na wszelki wypadek. Dojechalem na lotnisko, ide na odprawe i co? Okazuje sie, ze powinienem miec wydrukowane cale potwierdzenie rezerwacji, a jesli go nie mam (i nie wykupilem odprawy online [a po co mam placic wiecej?]) to musze zabulic 60pln za zwykla odprawe na lotnisku o_O No to ide z kwitkiem, paszportem i spisanym nrem rezerwacji do kasy naprzeciw. Panienka wstukuje w komputer i z usmiechem na twarzy mowi, ze do zaplaty mam 120pln O_o Bo kolejne 60pln doliczyli mi za 'kupienie biletu na kilka dni przed odlotem' O_O W nieszczesciu mialem szczescie, ze pomimo debetu na koncie udalo sie przeprowadzic transakcje moja debetowka, bo juz mialem sie zbierac z powrotem na pociag do centrum...
Przeprowadzilem szybki wywiad srodowiskowy wsrod znajomych i okazalo sie, ze ryan ma teraz sporo ukrytych oplat (wizz i easyjet ponoc jeszcze nie), ktore wprowadza od kilku miesiecy. Na dniach ponoc weszla oplata za przewoz laptopa w bagazu podrecznym, ktory automatycznie traktowany jest jako drugi bagaz podreczny o_o (ale to jest jeszcze nie potwierdzone). Poza tym wylatujac z Polski i tak mialem szczescie, bo np. w UK te oplaty sa troche wyzsze.
Dlatego sprawdzajac ceny biletow nalezy sobie poczytac wszystko dokladnie, bo nie wiadomo kto i jakie nowe oplaty wprowadzi (chodza sluchy, ze ryan bedzie wprowadzal oplate za kozystanie z wc w samolocie, ponoc sa juz pierwsze zaklady kiedy sie to stanie).

Kwestia oplat. Co do lokalnych dan/napitkow to wystepuja one w cenach po pare funtow. Wyslanie kartki jest tanie (jesli sie tylko jakas kartke znajdzie, bo z tym moga byc problemy [ale ja jako miejscowy znam kilka miejscowek z kartami Chichot]), pamiatki moga byc duzo drozsze. Zawsze mialem problem co z Anglii przywiezc (w sumie nadal mam). Nie raz slyszalem opinie typu 'to przywiez jakas angielska herbate'. Tylko, ze liptona czy jakakolwiek inna mozna spokojnie kupic w co drugim sklepie w Polsce ;/
Oplaty transporotowe (z wyjatkiem auta) to rowniesz sa 'groszowe' sprawy. Bilet dzienny, ktory upowaznia nas do podrozy kazdym autobusem, pociagiem miejskim i promem (z wyjatkiem chyba 4 godz w ciagu doby) koszkuje ok. 3,5gbp (poszlo ciut do gory ostatnio i jeszcze nie wiem o ile).

Jesli chodzi o noclegi to ta kwestia powinna rozwiazac sie w przeciagu miesiaca. Znajomi sa teraz na wakacjach w ojczyznie. Po powrocie ma sie rozwiazac ich sytuacja mieszkaniowa (albo zmienia wspollokatorow albo mieszkanie) ale na pewno zostana jeszcze w Liver. A gdyby nie to mam calkiem mila miejscowke u Angielki, u ktorej sobie teraz pomieszkiwam (tylko nie wiem jaki ma cennik dla grup turystycznch xD).

Co do transportu to trzeba bedzie cos wynajac, poniewaz jezdzac czyims autem trzeba miec na nie wykupione ubezpieczenie. Zorientuje sie jeszcze w cenach (jak tylko bede mial wolne) i porownam, ale wydaje mi sie, ze wynajecie auta bedzie tansze.

Atrakcje turystyczne sprzyjaja Watasze. Obila mi sie o oczy ekspozycja lodzi podwodnych i schronow mieszkalnych z II WS. Wiecej info w najblizszym czasie.

Last but not least - Windscale. Poki co wyczytalem tylko, ze nadal trwa tam dekontaminacja, ktora ma sie zakonczyc chyba w 2010. I tyle ;/

Ogolnie mam zapieprz, bo Anglie nawiedzilo lato (takie ze sloncem i upalami; swoja droga ponoc pierwszy raz w historii met offiice podalo informacje o 'heat warning'), nie za bardzo mam czas na orientacje w terenie, czy chodzby dluzsze poczytanie nagromadzonych materialow i z utesknieniem czekam na jakies wolne. Jak sie cos ruszy, wywiem sie czegos konkretnego to napisze ^___^

Warmia i Mazury Miasta-Widma Roztocze i Lwów Międzyrzecki Rejon Umocniony Czarnobyl

"Słowa, słowa, słowa.'
"Hamlet" William Shakespeare

"Sex, sex, sex!'
el_g
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do: